Duurzame wandschilderingen in Shriners-ziekenhuizen

Omdat de Shriners-kinderziekenhuizen een helende omgeving wilden creëren voor de patiënten, maakten zij samen met Polyvision en Designtex duurzame wandschilderingen.


Wanneer kinderen het nieuwe Medisch Centrum van kinderziekenhuis Shriners in Lexington, Kentucky binnengaan, lopen ze misschien op krukken of zitten in een rolstoel. Dat is omdat Shriners per jaar meer dan 13.000 kinderen en tieners met spierzenuwaandoeningen gespecialiseerd behandelt, iets dat al wordt gedaan sinds de oprichting in 1926, toen de deuren werden geopend voor patiënten met polio. Het Shriners Medisch Centrum in Lexington, dat in april 2017 is verhuisd, is slechts één van de 22 Shriners-ziekenhuizen ter wereld, en heeft tot doel het bieden van innovatieve pediatrische zorg voor kinderen met orthopedische aandoeningen, brandwonden, ruggengraatletsel en schisis, ongeacht of de familie voor deze zorg kan betalen.

Hoop en genezing

De missie van de Shriners-kinderziekenhuizen is dat alle zorg en services worden geleverd in een omgeving waarin het gezin centraal staat. Het nieuwe Shriners Medisch Centrum in Lexington is geen uitzondering. Angsten en spanningen die kinderen zouden kunnen voelen bij het binnengaan van het centrum worden opgevangen met een kalmerende 40 voet lange en 7 voet hoge landschapsfoto van het gebergte de Appalachen in Virginia. De foto staat op een groot doek van duurzaam a3 CeramicSteelen groene heuvels op de voorgrond komen hierop samen met blauwe bergkammen op de achtergrond. Op het landschap zijn grafische illustraties aangebracht: een gele zonsopgang met stralen, lichtblauwe wolken en vogels in lichtroze tinten.. Deze zijn daar geplaatst als knipoog naar de patiëntjes om duidelijk te maken: “Hier ben je veilig”.

Grote weergave van een muurkunstwerk van kunstenaar Christopher David Ryan op decoratieve wandbekleding dat Kentucky-landschap geïllustreerd met een zon en twee vogels toont.

Vanaf de beginstadia van het ontwerp van het nieuwe ultramoderne centrum voor ambulante operaties had beeldende kunst de hoogste prioriteit. "We wisten dat we afbeeldingen, kunst en aantrekkelijke werken wilden in alle ruimten voor patiëntenzorg", vertelt Jessica Mistretta, hoofdvennoot van SRG Partnership, het architectenbureau dat de opdracht kreeg voor het ziekenhuisproject. "We willen er altijd zeker van zijn dat we dingen hebben die plezierig en interessant zijn voor de kinderen en de gezinnen." SRG's kantoor in Portland, Oregon werkte samen met het in New York gevestigde bedrijf in toegepaste materialen, DesignTex, en het team voor afbeeldingen op een oppervlak daarvan in Portland, Maine voor het ontwikkelen van afbeeldingen.

Vanwege het aantal orthopedische patiënten dat deze faciliteit bezoekt met krukken of in een rolstoel die tegen muren kunnen stoten, om het niet te hebben over peuters met markers en krijtjes die op muren willen tekenen, mogen deze brede kunstwerken niet kwetsbaar of gemakkelijk te bekrassen zijn. Na uitgebreid onderzoek heeft Designtex's studio PolyVision's CeramicSteel aanbevolen, een bijna onverwoestbare oppervlaktebekleding van porselein op staal voor gebieden met veel verkeer, van wachtruimten tot liftcabines. "CeramicSteel is de crème de la crème van substraten waarop kan worden geprint", zegt Joanne Rarangol, een van de afbeeldingenexperts van Designtex in San Francisco. "Het heeft wat zeer gevraagd is voor veel projecten, vooral in het kader van gezondheidszorg: duurzaamheid, reinigbaarheid, bacteriebestendige eigenschappen, brandwerendheid, krasbestendigheid en graffiti-bestendigheid. Onze klanten reageren positief." Alles bijeen werden 88 digitaal geprinte CeramicSteel-panelen ingepland voor het samenstellen van 12 wandschilderingen op drie verdiepingen van het medisch centrum.

Een nieuw begin

Shriners Hospitals levert zorg aan kinderen vanaf de geboorte tot 18, hoewel dit soms wordt verlengd tot 21. "We zien een grote verscheidenheid aan leeftijden, ontwikkelingsmijlpalen, mobiliteit, mentale groei en levensavonturen", vertelt Morgan Hall van Public Relations voor het medisch centrum van Shriners. "Met het werkveld van kinderen en tieners die we behandelen en de lengte van de periode waarin ze bij ons zijn, was het van essentieel belang dat ons nieuwe medische centrum duurzaam gebouwd werd. Kinderen brengen leven en avontuur in de faciliteit en we wilden er zeker van zijn dat al onze producten dat ook zouden doen."

Vooral in een kinderziekenhuis zijn er twee partijen die extra liefde en zorg behoeven: de jonge patiënten en hun volwassen verzorgers. Voor de aantrekkingskracht bedoeld voor volwassenen in bredere zin verzamelde en testte het team voor oppervlakteafbeeldingen van Designtex fotomateriaal dat zeer groot geprint kon worden, waarvan enkele afbeeldingen met een breedte van 50 voet. Uiteindelijk besloot het team tot een thema van seizoenen, met afbeeldingen van iconische locaties van Kentucky en de omliggende staten waarvoor het medisch centrum dienst doet: Virginia, West-Virginia, Ohio, Tennessee en Indiana. "We moesten het niet te pediatrisch maken", vertelt Mistretta, "want patiënten blijven bij Shriners komen tot ze minimaal 18 zijn. We hadden kunst nodig waar de hele patiëntenpopulatie, inclusief ouders, zich in kon vinden." In een van de gangen bevindt zich een afbeelding van een winters bos, bedekt met verse sneeuw. In een andere gang een afbeelding van de lente met bloeiende bomen. In een derde een afbeelding van een zomerse rivier die over rotsgesteente kolkt. De brug op de derde verdieping heeft een foto van kinderen die in een bed van klaver liggen, omringd door lachende getekende bloemen.

  • Twee mensen wandelen langs een muurkunstwerk van water dat stroomafwaarts beweegt over rotsgesteente in een bebost gebied op decoratieve muurbekleding in het Shriners-kinderziekenhuis in Lexington.
  • Twee vrouwen wandelen langs een muurkunstwerk met vier kinderen die op getekende klaver en bloemen liggen, gecreëerd door de kunstenaar Christopher David Ryan en weergegeven op decoratieve wandbekleding

Om een connectie met de geschiedenis van het medisch centrum van Shriners in Lexington te houden, liet het team voor oppervlakteafbeeldingen van Designtex fotograaf Ryan Shimala uit Maine voor het muurkunstwerk in de sportzaal van het centrum patiënten vastleggen tijdens het jaarlijkse paardenkamp dat door het medisch centrum wordt gesponsord. Het team deed ook een beroep op fotograaf Joshua Dudley Greer uit Tennessee, die werd gevraagd het oude Shriner-ziekenhuis in Lexington aan Richmond Road te fotograferen voor de liftlobby op de tweede verdieping. "Ik vind het geweldig dat het medisch centrum hiermee een plek wordt gegeven, afgestemd op de patiënten, de locatie en toch met een verbinding met het vorige ziekenhuis", vertelt Karen Gelardi, hoofd van Designtex voor digitale producten. "De patiënten, het personeel en de gezinnen zullen zich de ruimte eigen kunnen maken. Hun feedback heeft geholpen de richting te bepalen van de kunstwerken en de Shriners-gemeenschap stond op de eerste en belangrijkste plaats in alle aspecten van het ontwerpproces. Je kunt voelen dat deze ruimte er voor hen is." Om er zeker van te zijn dat deze afgestemde afbeeldingen goed gereproduceerd werden, heeft het team de kleur- en printkwaliteit zorgvuldig bewaakt tijdens het proces voorafgaand aan het drukken.

  • Volledige weergave van het muurkunstwerk met de tijdlijn die de geschiedenis van het Shriners-kinderziekenhuis in Lexington op decoratieve wandbekleding toont met groot het symbolische nummer twee in de rechterhoek.
  • Vooraanzicht van het muurkunstwerk met de tijdlijn die de helft van de geschiedenis van het Shriners-kinderziekenhuis in Lexington op decoratieve wandbekleding weergeeft met groot het symbolische nummer twee in de rechterhoek

Toen haalde het team kunstenaar Christopher David Ryan erbij, een geliefd grafisch kunstenaar uit Portland, Maine, die werd gevraagd om extra warmte erin aan te brengen voor de kleinere kinderen met grafische illustraties, door een dierenfamilie voor elk seizoen toe te voegen. Op de wachtkamermuur op de derde verdieping hangt bijvoorbeeld een grote foto van schitterende bomen in hun herfstpracht, dus voor elke onderzoeksruimte in die gang ontwierp Ryan respectievelijk een uil, hert, vos, bergleeuw en beer. Hij creëerde in totaal 25 dieren voor de onderzoeksruimten van het centrum. (Dieren waren een visueel thema in het vorige ziekenhuis, dus het aanbrengen van dierenillustraties in de onderzoeksruimten van het nieuwe medische centrum helpt ook de twee te verbinden.)

Buiten dat ze het gebouw iets vrolijks geven, dienen de CeramicSteel-muurkunstwerken en afbeeldingen in het medische centrum ook als herkenningspunten die helpen de weg te vinden. Personeel kan bijvoorbeeld mensen naar een gang verwijzen met een seizoen en vanuit de wachtkamer met dat seizoen naar een onderzoeksruimte met een bepaald dierenthema. "Sommige van de gangen kunnen behoorlijk lang zijn, met 10 of 12 patiëntenkamers", vertelt Mistretta. "Verplegers kunnen tegen de patiënt zeggen: "We gaan naar de kamer met de beer erop."

Kunst als therapie

Zorgverleners hebben altijd al een vermoeden gehad dat kunst therapeutisch zou kunnen zijn voor zieken en genezende mensen en tegenwoordig toont toenemend onderzoek op het gebied van op bewijs gebaseerd ontwerp aan dat dit klopt. Waarneembare tekenen van patiënten die zich beter voelen door blootstelling aan kunst zijn: een korter verblijf in het ziekenhuis, minder pijnstillers, minder stress, lagere bloeddruk en hartslag, lagere niveaus van ervaren pijn, verbeterde tevredenheid met gezondheidszorg en zelfs economische resultaten zoals lagere kosten voor patiëntenzorg.

Een studie uit 2003 van de Society for the Arts in Healthcare en de National Endowment for the Arts meldt een derde groep die profiteert van kunstwerken in gezondheidszorgomgevingen: de artsen en verplegers die elke dag in deze omgevingen werken.. Meer dan de helft van de ziekenhuizen in de Verenigde Staten die kunstprogramma's hebben, melden dat te doen voor het ziekenhuispersoneel, teneinde stress, burn-out en personeelsverloop te verminderen. Mistretta wist dat ze met dit project in roos hadden geschoten toen ze ter plaatse was en de directeur patiëntenzorg haar warm omarmde. Ze vertelde Mistretta hoezeer ze hield van de afbeeldingen en dat zowel patiënten als personeel graag foto's maken met de kunst.

"We wilden geen onderzoeksruimten met volledig witte muren, waarin het enige wat je ziet de apparatuur is", vertelt Mistretta. "We probeerden het klinische aspect uit de patiëntervaring te halen."

Inderdaad is het uiteindelijke medische centrum nu een bestemming en niet iets eentonings.

Bekijk de projectinformatie

Over PolyVision en Designtex

In december 2015 gingen PolyVision en Designtex (beide Steelcase-bedrijven) een natuurlijke samenwerking aan en creëerden een uniek aanbod. Designtex' diepgaande connecties met de ontwerpgemeenschap, uitgebreide beeldportfolio en expertise op het gebied van Oppervlaktebeeld in combinatie met het unieke productaanbod van Polyvision en het vermogen om in te spelen op veeleisende omgevingen, betekenen dat zij samen een ideale partner zijn voor architecten en ontwerpers.